Tips

Tips voor aanschaf camcorder.

 

 

Wat is het doel waarvoor u uw nieuwe camcorder gaat gebruiken? Gaat u alleen familiegebeurtenissen zoals vakanties, jubilea, verjaardagen en bruiloften filmen die u met familie en bekenden zult bekijken, of gaat u met uw films de wereld veroveren?

 

Gebruiksgemak:

Ligt de camera goed in de hand en kunt u deze gemakkelijk bedienen? Camera’s zijn tegenwoordig compact en er is zeker een camera die u prettig en handzaam vindt. Houdt er wel

rekening mee dat over het algemeen geldt dat hoe professioneler de camera, hoe groter en dus zwaarder hij is.

 

Beeldkwaliteit:

Met een HD-camera kunt u met een hoge resolutie (tot 1920 x 1080 pixels) filmen. Laat u echter niet misleiden door de ‘goedkope’ HD-modellen (van onder de 300 euro); deze kunnen weliswaar in HD opnemen, maar de camera’s ontberen vaak veel functies die u wel graag op uw camera aantreft.

 

De beeldsensor:

Bij videocamera’s worden twee soorten beeldsensoren toegepast CCD en CMOS deze laatste wordt met name gebruikt door Sony. Over het algemeen bieden grotere beeldchips een betere beeldkwaliteit. Veel camera’s zijn tegenwoordig uitgerust met 3 CCD’s, voor elke basiskleur (rood, groen en blauw) een. Vroeger werd dit alleen toegepast bij professionele camera’s, maar tegenwoordig is deze techniek dus ook beschikbaar in consumentencamera’s. Voordeeel hiervan is dat de kleuren echter overkomen.

Bij de meeste camera’s kunt u aanvullende instellingen doen voor de beeldkwaliteit.

 

Onderdelen van de camera:

Uw camera is opgebouwd uit diverse onderdelen en het objectief is daarvan een van de belangrijkste. De kwaliteit van de lens bepaalt in grote mate de kwaliteit van de beelden die u opneemt. Bij uw keuze is het echter wel van belang om te letten op de zoomfactor, de lichtgevoeligheid en eventuele beeldstabilisatie. Bij het zoomen is alleen de optische zoomfactor van belang. Laat u niet misleiden door een enorme digitale zoomfactor, hier hebt u niets aan want het is een vergroting die achteraf in de camera wordt toegepast en alleen maar tot een mindere beeldkwaliteit leidt. Beeldstabilisatie is een uitkomst als u veel uit de hand en dus zonder statief filmt.

 

Andere kenmerken van de camera die u in uw overweging moet meenemen, zijn de grootte van het LCD-scherm (een groter scherm vergt meer energie van de accu, is er ook een zoeker als u energie wilt sparen?), kan de camera ook foto’s maken (is dat voor u van belang?), kan een externe microfoon worden aangesloten, wat is de capaciteit van de accu, zijn de bedieningsfuncties (knoppen of via touch screen) prettig en is filmen onder matige lichtomstandigheden mogelijk. En als u een wat ervarener videofilmer bent, wilt u ook vast weten of de witbalans is in te stellen en of u de belichting handmatig kunt aanpassen.

 

Bediening van de camera.

 

Lees de handleiding

 

Zorg dat je je camera kent. Natuurlijk, maar de meeste problemen bij het filmen worden veroorzaakt door het niet weten hoe een camera werkt. Maar je moet wel weten hoe het werkt en waar welk knopje voor is.

 

Gebruik een statief

Je video knapt er onvoorstelbaar van op. Met de hand een camera vasthouden is moeilijk, goed stilhouden is bijna onmogelijk.

 

Heb je geen statief ?  Zoek dan een object zoals een muurtje of een hek om je camera tegenaan te houden.

Op een statief moet je beeldstabilisatie uitzetten.

 

Gebruik steadyshot

Als je dan toch met de hand filmt, zet dan in ieder geval de steadyshot aan. De meeste camera's hebben wel een vorm van elektronische beeldstabilisatie.

 

Film groothoek (wide) als je met de hand filmt

Als je nog steeds met de hand filmt: zoom dan helemaal uit, gebruik de groothoek van je lens. Op die manier vallen de bewegingen die je zelf maakt nog het minste op.

 

Niet inzoomen of uitzoomen

Tijdens het filmen is het verstandig om niet of zo weinig mogelijk de zoom van je camera te gebruiken.

Een oplossing is ,  neem eerst een wide shot van een scene, zoom een stukje in of loop dichterbij, en neem dan nog een stukje op van de scene.

 

De horizon

Let er op dat je de horizon recht in beeld houdt. Kleine moeite, groot plezier bij het kijken.

 

Pannen en tilten

Wil je toch pannen? Bijvoorbeeld dat mooie vergezicht langs een kronkelende rivier? Doe het op statief, met een videokop waarmee je zijdezachte bewegingen kunt maken. Pan naar links of naar rechts. Doe het langzaam. Neem een herkenningspunt in je beeld: deze moet in ongeveer 4 seconde van de ene kant naar de andere kant van de zoeker zijn.

 

Zorg voor licht

Zonder licht geen film. Overdag is er genoeg licht.

Probeer te voorkomen dat je tegen de zon in moet filmen, dat levert teveel contrast en silhouet-plaatjes op. Film je s'avonds of binnen, kijk dan of je ergens extra licht kunt aanzetten.

Hoe meer licht hoe beter. In het halfduister zul je merken dat de meeste videocamera's veel moeite hebben om een fatsoenlijk beeld te produceren. Vaak ook nog met veel beeldruis.

 

Geluid

Wist je dat 80% van een film het geluid is?

Overweeg eens om een losse microfoon aan te schaffen met een goede windkap erop.

Ze pakken veel windgeruis op en je hoort de geluiden van je camera zoals het indrukken van knopjes of de zoommotor. Voor weinig heb je een losse microfoon waar je véél beter geluid mee op kunt nemen.

In de montage van je video zet je er misschien ook nog muziek onder. Doe dat niet te hard zodat je nog goed kan verstaan wat er allemaal gezegd wordt.

 

Monteren

Filmen is nog maar 1/3 van het werk. In de montage maak je pas je echte film! Zorg dat je je computer goed kent en vertrouwd bent met de montage software. Er zijn vele software-tools waar je prachtig mee kunt monteren. Neem de tijd om te monteren.  Maak je film vooral niet te lang. Zorg voor passende muziek, teksten in beeld of spreek en voice-over in.

 

De 5 'gouden regels voor commentaar bij uw film

Het commentaar bij uw film moet u zelf schrijven.

Commentaar moet de beelden ondersteunen. Bij sommige films is het net andersom.

Gebruik in uw commentaar steeds dezelfde uitdrukkingen. Dat lijkt op een eigen stijl.

Een film moet dus een titel hebben.

Maar waaraan moet een goede titel nou voldoen? Je kunt daarover een lijstje maken. En dat ziet er dan ongeveer zo uit:

 

1. De titel moet "de lading dekken"

2. De titel moet bij voorkeur kort en krachtig zijn

3. De titel moet op de TV of het projectiescherm goed leesbaar zijn

4. De titel moet het karakter van de film hebben

5. Kleurgebruik

6. Hoe lang 'staat' een titel

7. Er zijn meer titels dan allen de begintitels